ЖивотУбави совети

Зошто е добро да трепкате често?

Се препорачува да се практикува почесто трепкање за визуелно подобрување на видот. Зошто е корисно да се трепува и како да се научи да се трепка редовно?

Обично, едно лице несвесно, рефлексно трепка. Во овој случај, очните капаци се затворени, а солзите се шират еднакво на површината на рожницата. И токму ова помага да се зачува нејзината влага.
Да направите нешто корисно за вашите очи и да го поправите видот, научете да трепкате свесно. Направете бесплатен експеримент. Погледнете го секој избран предмет без да трепнете. Очите ќе се напнат по извесно време. Ако трепкате, ќе можете да го набљудувате овој објект онолку долго колку што сакате. Почесто правете лесни движења со трепките, да личат на крилата на пеперутките. Не затегнувајте го очниот капак многу, не вложувајте напори за трепкање. Фреквенцијата на свесно трепкање треба да биде од пет до десет пати во минута.

Една од наједноставните вежби, која можете да ја правите на улица, трепкајте на секој чекор. Одејќи полека, трепкајте кога ќе направите чекор. Оваа вежба ќе ве научи да трепкате често и смирено.

Поврзани статии

Back to top button