ЖивотУбави совети

Еднаш месечно многу жени се претвораат во “ураган oд емоции”

Еднаш месечно многу жени се претвораат во “ураган oд емоции”. И тоа значи само едно: се приближува кон следниот циклус, ПМС – предменструален синдром.

Како да се бориме и дали е можно воопшто? Ова прашање го одговара д-р Ј. Д. Семенов, доцент на Одделот за гинекологија на Медицинската академија и шеф на гинеколошкото одделение во болницата во Санкт Петербург.

Како да се дефинира ПМС?
Прво, ќе се обидеме да објасниме што претставува овој синдром. Главните “симптоми” на ПМС – раздразливост, плачење, главоболка, нарушувања на спиењето – можат да се предизвикани од сосема различни причини. Значи означете го на календар денот кога овие симптоми се “особено” изразени во вашиот случај. И ако почнуваат од месец до месец околу две недели пред почетокот на следниот период, тогаш тоа е ПМС.

Дали е можно да се отстранат овие непријатни симптоми, некако може да се ублажат?
Да. На пример, одлични резултати даваат индивидуализирани контрацептивни средства. Жените кои постојано ги земаат не чувствуваат болка во долниот стомак или на карлицата, и тие немаат чувство на тежина и тензија во градите пред или за време на менструацијата.
Специјални гимнастики и вежби се корисни.
Многу е важно да се внимава на исхраната: не пијте чај и кафе, бидете внимателни со алкохол и ограничете го внесот на солена храна. Јадете мрсна храна и, генерално, обидете се да ја поделите дневната исхрана на шест до осум оброци, а пожелно е поголема количина на зеленчук и овошје. Во овој период витамините Б6, Е, магнезиум и цинк се многу корисни.

Дијагнозата е важна
Многу е важно точно да се дијагностицира, бидејќи симптомите кои го придружуваат ПМС може да бидат и знак на бубрежни заболувања, нарушувања на хормоналниот статус, херпес, дијабетес, анемија, болест на тироидната жлезда, тумори… Затоа, бидете сигурни така што ќе водите води дневник на симптомите, во крајна линија два или три месеци, за да бидете сигурни дека тие се навистина ПМС.

Поврзани статии

Back to top button