ЖивотУбави совети

Доколку ви се случуваат овие работи, вие сте во лош однос…

Кога ќе погледнете наназад на сите дисфункционални парови со кои сте се сретнале во текот на вашиот живот и размислувате колку пати ви се скршило срцето во минатото, веројатно ќе видите шема која се повторува.

Исклучително е важно да препознаете во каква врска сте, бидејќи само така ќе успеете навреме да ја прекинете лошата врска.

Карактеристики на здрава љубовна врска:

Меѓусебно почитување

Доверба

Подготвеност за компромис

Индивидуалност

Добра комуникација

Контрола на гневот

Расправии без навреди

Решавање на проблем

Сочувство

Самодоверба

Не наметнувајќи го вашето мислење на партнерот

Уживање во водење љубов

Карактеристики на нездрава врска:

Контролирање

Често има скандали и ситни тепачки

Непочитување во секоја смисла на зборот

Зависност

Заплашување од одредени работи

Физичко насилство

Сексуално насилство

Важно е младите да се едуцираат за вредностите на меѓусебното почитување и карактеристиките на здрави и нездрави односи пред да почнат да излегуваат. Младите луѓе често не се опремени со потребните вештини за развивање и одржување на здрави врски, па можеби не знаат како да ја прекинат лошата врска на соодветен начин – советува Youth.gov и ги повикува родителите да разговараат со своите тинејџери на овие теми.

Поврзани статии

Back to top button