ЖивотУбави совети

Депилација или бричење?

Депилацијата и бричењето се најпопуларните методи за отстранување на влакна, но тие се многу различни. Како што знаеме, депилацијата вклучува топол восок, кој ги отстранува влакната од коренот со механичка сила, додека бричењето вклучува бричење и скратување на влакната.

И кој метод е подобар? Тоа зависи од голем број фактори, а подолу се добрите и лошите страни кога станува збор за оваа дилема.

Бричење наспроти депилација
Бричењето е многу поедноставен процес од депилацијата. Сè што треба да направиме е да скокнеме под туш. Кога станува збор за депилација, потребна ни е подготовка. За почеток, влакната мора да бидат доволно долги.
Бричењето трае помалку време (до 10 минути), додека депилацијата трае околу 30 минути, во зависност од областа од која ги отстрануваме влакната.
Колку брзо ќе растат влакната зависи од голем број фактори, вклучувајќи ја областа од која ја третираме. На пример, во областа на бикини, како и под пазувите, влакната растат побрзо отколку на нозете. Во просек, по депилацијата, влакната растат за околу три – четири недели. При бричење, кожата е мазна само неколку дена.
Колку и да сте подготвени, депилацијата е болна. Бричењето, од друга страна, е безболно.
Заклучокот е дека изборот како да ги отстраните влакната зависи од вас и зависи од личните афинитети.

Поврзани статии

Back to top button