ЖивотУбави совети

Дали постарото дете треба да се грижи за помладото братче или сестриче?

Многу е честа ситуација, особено кај нас, малку поголемите деца да се грижат за помалите. Дали е тоа во ред, од етички аспект, од безбедносни причини, од призмата на детето на кое му е доверена обврската…?

Честопати, кога родителите немаат доволно време, му наметнуваат обврска на постарото дете да се грижи за помалиот брат или сестра. Сепак, родителите генерално не се свесни за висината на одговорноста што ја префрлаат на своето дете.

Факт е дека постарото дете не може да биде адекватна замена за родителите, но дали е добро да се грижи за помалото дете?

Безгрижното детство е важен предуслов за менталното здравје на детето!

Описот што обично оди со зборот детство е безгрижен. Тоа секако не значи дека детето не треба да има свои грижи, задачи, предизвици или фрустрации, но значи дека ако не мора, не треба да има грижи на кои не му е дорасната.

Кога ќе забележите дека сè почесто барате помош од постаро дете во грижата за помалото дете, првото нешто што треба да го имате на ум е дека постарото дете не треба да трпи последици бидејќи семејството има повеќе членови и е побарачко од родителите. отколку со едно дете.

Ова секако не значи дека не треба да вклучите постаро дете во грижата за помалото, но многу е важно да оцените што е постаро дете што не оптоварува и каде можете да претерате и да го прашате повеќе од вас. треба да.

Постарото дете не треба да се грижи за помладо дете. Му даваме обврски за кои се уште не созреал во однос на возраста и менталитетот. Неговата улога е да игра и да расте со својот брат или сестра. Кога на постарото дете ќе му дадете задача да се грижи за помалото дете, без разлика дали е целосно сам или во ваша непосредна близина, наместо да си игра безгрижно, тие ќе ги „гледаат“ помладите за да се уверат дека ништо не му се случува, за да не да биде навреден.или да се казни ако на помладите им се појави некаква непријатност.

Освен тоа, може да се обиде да му угоди на помалиот додека се грижи за него – за помалото дете да не плаче или да не ги тужи родителите. Таквиот однос што се создава меѓу нив не е рамноправен и секако им штети на двајцата како и на нивниот однос сега и во иднина.

Кога е време децата да останат дома без надзор?

Моментот кога децата можат да останат сами без родителски надзор е кога секое дете е индивидуално подготвено за таква одговорност. Ако првото дете треба да остане само без вас за прв пат, однесувајте се на сличен начин како кога првото дете останало само за прв пат. Воведете промени постепено. И покрај тоа што има постар брат или сестра, тој треба да остане со него прво кратко, а потоа подолго, ако видите дека му оди и не се жали дека е без вас.

Треба да се избегнуваат ситуации во кои помалото дете останува само со постаро, а помалото дете не е независно во облекувањето или послужувањето оброци, бидејќи тоа може многу да го оптоварува постарото дете кое, без разлика што е постаро, сепак е дете. .

Постарото дете не е соодветна замена за родителот

Децата функционираат слично како и возрасните. Кога на возрасните им се дава задача во која не се добри, тие се чувствуваат лошо и нивната самодоверба се намалува. Токму тоа се случува со постарите деца кога им се дава задача да се грижат за помладите многу често и по неколку часа на ден. Бидејќи се исцрпени, тие не можат физички и емоционално да се справат со предизвиците да се грижат за брат или сестра. И ако се случи несреќа, дури и ако нивните родители не ги обвинуваат, тие не можат а да не се чувствуваат виновни и одговорни, што повторно е одлично поле за нивната зрелост и возраст.

Од друга страна, секое дете треба да се чувствува безбедно и сигурно. Прашање е дали помладите деца се чувствуваат вака ако поминуваат многу време само со својот постар брат или сестри, често имаат потреба од утеха, поддршка, помош и сосема е очекувано постаро дете да не може и не треба да ги извршува сите овие функции наместо тоа. на родителите.

Повремената помош и постојаната посветеност не се исто

Погрешно е да се каже дека детето апсолутно никогаш не може да се грижи за помлада личност под никакви околности. Тој може да посвети повеќе внимание на својот татко или сестра додека неговата мајка подготвува вечера или додека таа оди на шопинг, на пример.

Тоа се кратки временски интервали по кои и двете деца ќе се чувствуваат добро. Испраќаме позитивна порака до детето ако му го свртиме вниманието на фактот дека е важно и убаво да се грижи за друга личност. Сепак, родителската улога е да им дава на децата мали задачи од време на време, наспроти создавање постојани и редовни обврски кои не се соодветни за децата.

Дали чувањето на деца е вистински начин за детето да остварува одговорност?

Некои родители веруваат дека чувањето деца е шанса нивните постари деца да научат што е одговорност. Вистина е дека оваа вежба за одговорност не е најдобрата идеја на оваа возраст. Учењето на одговорноста преку грижата за друго човечко суштество ќе биде нивна задача кога ќе станат родители, а пред тоа ќе можат да вежбаат да бидат одговорни за своето однесување на училиште, кон пријателите и членовите на семејството.

Тие можат одговорно да ги исполнуваат обврските кои однапред ги договориле со родителите, да си ја завршат домашната задача, да одат на тренинзи или да си ја чистат собата. Важно е обврските да доаѓаат според возраста на детето.

Поврзани статии

Back to top button