Дали знаете зошто лебот треба да се јаде на крајот од оброкот?
Според најновото истражување, конзумирањето јаглехидрати на крајот од оброкот има корисни последици за нашето здравје.
Покрај одржувањето на балансирано ниво на шеќер во крвта со овој метод, консумирањето јаглехидрати после оброк ја одржува телесната тежина и придонесува за целокупното здравје.
Студијата, предводена од професорот на Медицинскиот факултет во Њујорк, Луис Џеј Арон, била инспирирана од недоволните научни податоци за тоа дали времето кога се внесуваат јаглени хидрати влијае на нивото на шеќер во крвта. Д-р Арон и неговите колеги ја испитувале исхраната на 16 дијабетичари.
Нивната исхрана се базирала на протеини, зеленчук и јаглехидрати, а испитаниците биле поделени во три групи. Првата група консумирала јаглени хидрати десет минути по протеините и зеленчукот, втората група јадела јаглехидрати пред зеленчукот и протеините, а третата група консумирала сè заедно. Време на јаглени хидрати Нивото на шеќер во крвта на секој поединец беше мерено пред оброците и 30 минути по оброците.
Се покажало дека групата која конзумирала јаглехидрати на крајот имала 53,8 отсто помал шеќер во крвта од групата која консумирала јаглехидрати пред остатокот од оброкот и 40,4 отсто помалку шеќер во крвта од оние кои во исто време ја консумирале целата храна. Научниците веруваат дека внесот на јаглехидрати на крајот од оброкот влијае на нивото на инсулин, кој е потребен за метаболизмот на шеќерот во крвта. Исто така, се верува дека оваа диета може да влијае на слабеењето, бидејќи пониските нивоа на инсулин во телото доведуваат до губење на тежината.