ЖивотУбави совети

Во кои ситуации не делуваат контрацептивните табелти?

Контрацептивните апчиња се една од најчестите методи на контрацепција. Ако се земаат правилно, контрацептивни или антибеби апчињата имаат 99,7 проценти ефикасност. Но, постојат ситуации кога контрацептивните апчиња не функционираат, односно кога во текот на нивната употреба може да дојде до зачнување.

  1. Кога ќе заборавивте да се напиете контрацептивна пилула или кога покасно ќе го започнете новото пакување.
  2. Доколку имате воспаление на цревата.
  3. Кога пиете и други лекарства (за епилепсија или за мигрена).
  4. Доколку не ги пиете секој ден во исто време.
  5. Кога пиете одредени антибиотици.

 

Поврзани статии

Back to top button