Убави дестинации

Базен на врвот на светот – чудо кое ќе ви го одземе здивот!

*Marina Bay Sands Hotel* се наоѓа во Сингапур и е најголемата туристичка атракција на една од најбогатите земји во светот. На врвот има базен што остава без здив, што само по себе си има неверојатна приказна. Азија е земја на чудата! Најголемиот и најнаселен континент во светот, кој по неколку векови наскоро се враќа на врвот на листата – најбогатото место, отсекогаш ги фасцинираше Европејците, и тоа со добра причина. Неговиот народ, неговата егзотика, неговата култура, неговата разноликост го става во посебно место кое никогаш нема да престане да ги привлекува и да ги фасцинира луѓето. Но, Азија е многу повеќе од тоа. Азија не е само минато, Азија е исто така и иднина, а тоа не се докажува со ништо подобро од напредните општества кои го кријат овој простор во своите делови, кои совршено се прилагодени на глобалната цивилизација и се прилагодија на самите себе и го дадоа својот печат.
Овој хотел во Сингапур, град-држава кој е во секоја можна статистика на врвот на листата на најбогатите земји во светот, се вика “Марина Беј Сентс”, а од неговото отворање пред неколку години стана единствена туристичка атракција, место за кое многу луѓе доаѓаат во градот. Во него се вложиле 5,7 милијарди долари, и со тоа тој е најскапиот објект во светот. Сепак, денес нема да зборуваме за овој хотел,туку за тоа што е на врвот, и токму тоа е и најдобра реклама за овој “угостителски објект”,. Станува збор за луксузен базен со официјално име “Sands SkyPark Infinity Pool”; “Infinity pool” е име за сите типови на базени кои ги создаваат своите илузии на бесконечност и фузија со нивните рабови. Нешто за што базенот работи на неповторлив начин. Се протега на 150 метри низ трите хотелски кули, преку мостот што ги поврзува, а погледот над неговите рабови создава илузија на работ што исчезнува и нуди спектакуларен поглед на градот кој сам по себе е спектакуларен. Кога гледаме слики имаме чувство дека луѓето кои се на работ на базенот ќе паднат на другата страна во амбисот а како им е луѓето што се капат во него можеме само да сонуваме. Посебен систем успева да одржи постојана циркулација на водата во базенот, додека во исто време комплексната архитектура обезбедува целосна површина цврсто да ја држат кулите, но и малку да ги заниша своите капачи во случај на ветер, 200 метри над земјата. Базенот е отворен само за гостите на хотелот, па ако планирате да пливате во него, ќе треба да заштедите сериозна сума пари, бидејќи овој хотел не е евтин. Како и Сингапур. Многу е веројатно дека дури и најголемиот број од вас и најголем број од нас никогаш нема да запливаат во него … Но, никогаш не се знае! 

Поврзани статии

Back to top button