Домашен леб со црн лук – ароматичен, мек и полн со здравствени придобивки

Ако сакате да го подигнете домашниот леб на повисоко ниво, овој рецепт со црн лук е совршен избор. Освен што му дава неодолив, благо-карамелизиран вкус, црниот лук е богат со антиоксиданси и носи бројни здравствени придобивки. Овој мек, мирисен леб е одличен сам по себе, но совршено се комбинира и со сирење, супи или како основа за вкусни сендвичи. Подгответе се за исклучително домашно уживање!
Потребни состојки:
500г брашно
1 кесичка квасец (7г)
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
250мл млака вода
3 лажици маслиново масло
5 чешниња црн лук
1 лажица магдонос
Подготовка:
• Измешај брашно, квасец, шеќер, сол + млака вода. Замеси тесто.
• Додај маслиново масло, измеси и остави да стаса 1 час.
• Додаj сецкан црн лук + магдонос. Формирај леб.
• Остави да стаса 30 мин. Печи на 200°C, 25-30 минути.